Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  4567   

Phythopthora megasperma
Ani Solgunluk (Çökerten)



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Phythopthora megasperma Drechsler fungal bir hastalik etmeni olup, Crucifer familyasina ait bitkilerden karnibahar, turp, lahana, brüksel lahanasi gibi bir çok bitkide hastalik yapmaktadir. Hastalik etmeninin biyoloji diger Phythopthora etmenlerine benzemektedir. Topraklarda sporongia adi verilen üreme organlarini üretir, bunlar bitkilerde direkt olarak çimlenerek enfeksiyon yapabildigi gibi bunlardan olusan hareketli zoosporlar ilede enfeksiyon yapabilirler. Fungusun üreme organlari olan sporongialarin serbest kalmasi ve zoosporlari üretebilmesi için serbest suya ihtiyaç duymaktadir. Bundan dolayida serbest su fungusun infeksiyonu, gelisebilmesi ve yayilabilmesinde en önemli bir faktör olarak karsimiza çikmaktadir. Sulama suyunda hareketli sporlar hareket edebilmekte ve saglikli bitkilere bunlar ile yayilmaktadir. Ayrica yagmur ve su siçramalarida hastaligin yayilmasinda önemli olmaktadir. Fungus 13-18 °C toprak sicakliklari ve yüksek nem infeksiyon için gereklidir. Hastalik asitli ve alakali topraklarda ortaya çikar, fakat hastalik gelisimi için optimum pH 6-7 arasindadir. Kalsiyum ve magnezyum seviyeleri hastaligin siddeti ile pozitif olarak iliskilidir. pH' nin 5 oldugu alimunyumlu topraklar patojenin gelisme devrelerinin bazilarina enggelleyici etki yapar ve hastaligin kontrolülünü etkileyebilir. Infekteli bitki artiklari ve toprakta serbest olan dayanikli klamidosporlari (kalinlasmis hücre) patojenin inokulum kaynaklaridir. Klamidiosporlar direkt olarak çimlenebilir ya da sporogium olusturabilir. Sporongiumlarda kendileri çimlenebildikleri gibi hareketli ve kamçili zoosporlar üretebilirler.Patojen klamidosporlari sayesinde toprak ta uzun yillar canliliklarini koruyabilir. Hastalik etmeni ayni zamanda bulasik bitki, su ve toprak ile de tasinabilir. Ayrica bulasik alet ve adevatlara yapisan toprak partikülleri ile de tasinma mümkündür. Hastalik toprakta bulunan nematod populasyona bagli olarak artis gösterebilir, çünkü nematodlar hastalik etmeninin bitkiye giris yaralarini meydana getirirler.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik etmeni bitkilerin yaprak, gövde ve kök gibi tüm organlarina saldirabilir ve bitkiler çimlenmesi sirasinda ya da fide dönemlerinde çökerten hastaliklarina neden olurlar. Hastalik bitkilerin kök bogazi bölgelerinde kararmalara ve bu kisimdaki gövdelerin incelmesine ve fidelerin yan yatmasina neden olurlar. Bitkilerin tüm kök sistemi öldügü için bitkiler önce yaprak kenarlari kirmizimsi mor bir renk alir, solar, kuruyarak ölürler. Bazen tüm yesil aksam ölürken, hastalik yaprak kenarlarindan asagi dogru ilerleme gösterir. Diger zamanlarda bitkinin toprak üstü aksami solar ve renklerinde degisme olmaksizin ölmektedirler. Bitkilerde görülen iki farkli belirti kök çürümesiyle sonuçlanmaktadir. Çürüklük genç bitkilerde ortaya çikarsa, bitkilerin tüm kök sistemi çürür, oysa daha yasli ve büyük bitkilerde ortaya çikarsa çürüklük köklerin bir tarafinda meydana gelebilir. Etkilenen bitkiler kolaylikla çekilir; turp gibi bitkilerin kök sistemi ve kök bogazi bölgeleri suyla islanmis gibi bir görünüm almaktadir.



Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli bitkiler tercih edilmeli.
2. Hastaliktan ari ve dranaji iyi topraklarin seçimi.
3. Bitkileri su stresinde birakmamali.
4. En az üç yil ürün rotasyonu yapilabilir, eseyli üreme organi olan oospor olumsuz kosullara uzun süre dayandigindan etkili olmayabilir.
5. Hastalikli bölgelerde dikkatli çalisilmali, saglikli alanlara toprak, alet ve hasta bitkiler tasinmamali.
6. Kalsiyum ve magnezyum gübrelemesine dikkat edilmeli.
7. Asiri sulamadan kaçinilmali, su birikimi engellemeli ve yapilabilirsa damlama sulama tavsiye edilmeli.
8. Nematot ile mücadeleye önem verilmeli.
9. Hastalikli bitkiler hemen uzaklastirlmali ve imha edilmelidir.
10. Hastalik etmeni genelde lokal olarak ortaya çiktigi durumlarda, o bölgelerde dikkatli çalisilmali, gerekirse önce bulasik olmayan alanalarda çalismaya baslanmali ve daha sonra bulasik alanalrda çalisma yapilmali.
11. Hastalik lokal ya da bir kaç bitkide ortaya çikti ise bu bitkilerin etrafindaki saglikli görülen bitkiler de dahil olmak hastalik etmenine karsi kullanilan bir fungisit ile lokal olarak ilaçlama yapilabilir.
12. Alet ve ekipmanlar bulasik bölgelerde çalisildiktan sonra iyice temizlenmeli.
Kimyasal mücadele
Toprak fumigasyonu (Methyl Bromide ve 1-3 Dichloropropene) dikimden önce tavsiye ediliyor.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Bakir Oksiklorid WP 50% (300 g/fide)
Bordo Bulamaci SIVI Oksiklorid WP 50% (500+1000 g/fide) Captan WP 50% (300 g)
Captan + PCNB TOZ 10+10% (40 g/m2 toprak)
Formaldehit EM 400 g/l (4 lt(150 cc/m2) toprak)
Hymexazol SC 360 g/l (150 cc)
Mancozeb WP 80% (200 g)
Maneb WP 80% (200 g)
Methyl Bromide GAZ 98% (60 g/m2 toprak)
PCNB TOZ 18% (35 g/m2 toprak)
Propineb WP 70% (250 g fide)
Thiram WP 80% (200 g/100 kg tohum )
Tolclofos Methyl WP 80% (100 g)
YGK
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Phythopthora megasperma
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net